Ga naar de inhoud

Tijdschrift - Historische Vereniging Klenckerheugte

Menu overslaan
Logo Klenckerheugte
Historische Vereniging Klenckerheugte
Menu overslaan
Tijdschrift
Algemeen
Klenckerheugte geeft vier keer per jaar het tijdschrift Klenckerheugte uit. Leden krijgen het tijdschrift gratis thuis gestuurd. Het tijdschrift verschijnt rond 1 februari, 1 mei, 1 september en 1 november en wordt uitgegeven door Uitgeverij Drenthe in Beilen.
Losse nummers zijn – zolang de voorraad strekt - te koop voor € 6,-- per stuk. Voor  nummers ouder dan vijf jaar geldt de helft van de prijs. Zie onze winkel.

Redactie
De redactie van het tijdschrift bestaat uit de volgende personen:
Harm Jan Lesschen (eindredactie) (tel.: 0524-581505/e-mail: lesschenhj@hotmail.com)
Annemiek Meijer
Ab Kamping
Klari Arp-Smid
Jan Kruimink
Inhoud tijdschrift
Nummer april 2025 jaargang 25 nr. 2
 
Rijkswerkkamp Geesbrug. Van Jodenkamp tot Ambonezenkamp, een bewogen 30 jaar, Jan Pier Cleveringa.
 
Vanaf januari 1942 werden Joodse werkloze mannen gedwongen zich te melden voor verplichte tewerkstelling in een veertigtal werkkampen verspreid over heel Nederland. In Kamp Geesbrug werden mannen afkomstig uit Amsterdam ondergebracht, later ook uit Den Haag en Rotterdam en vanaf augustus o.a. uit Assen en Hoogeveen. Gedurende negen maanden hebben in totaal 400 tot 450 mannen in het kamp geïnterneerd gezeten. Overdag verrichtten zij dwangarbeid in het Geeser- en Zwinderscheveld. Op 10 juli werd het kamp ontruimd en drie maanden later op 3 oktober 1942 nogmaals. Toen definitief: de mannen werden naar Kamp Westerbork afgevoerd.
 
In 1943 werd het kamp kortdurend gebruikt voor de opvang van evacuees uit Scheveningen en Katwijk. In 1944 diende het een half jaar als opleidingskamp voor de Hitlerjugend en in 1945 werden er na de bevrijding NSB-vrouwen geïnterneerd.
 
Tot 1951 werd het kamp gebruikt voor de huisvesting van werklozen en verbleven er dienstweigeraars. Vanaf 1951 tot 1969 was het kamp achttien jaar lang in gebruik als Ambonezenkamp.
 
In dit artikel wordt uitvoerig de periode beschreven toen het kamp in gebruik was als Jodenkamp.
 
 
Evacuatiegezin Bongartz in 1945 van Venlo naar Oosterhesselen. 14 januari 2025 90 jaar geleden, Harm Abbing.
 
Na de bevrijding van Blerick op 3 december 1944, hadden de geallieerden de gehele westelijke oever van de Maas in handen, maar aan de overzijde van de rivier zuchtten de inwoners van Venlo nog onder het Duitse juk. De bevolking werd geteisterd door razzia’s, beschietingen en voedseltekorten. Toen kwam plotseling het bericht dat Venlo op last van de bezetter ontruimd moest worden. Op 14 januari 1945 werden de eerste inwoners onder dwang van de Duitse bezetter geëvacueerd . Aan de oostzijde van de Maas moest in verschillende plaatsen, maar met name in Venlo ruimte gemaakt worden voor de (Duitse) verdediging van de oostelijke Maasoever.
 
 
Verslag over de bevrijdingsdagen 1945, Hendrik Abbing.
 
Het is zondag 8 april 1945. Steeds gaan er geruchten dat we spoedig bevrijdt zullen worden, maar je gelooft er niet in, want het wordt al maanden verteld. Wel zijn er de laatste dagen nog Duitse Industriearbeiders uit het Ruhrgebied in het dorp ingekwartierd. Ze kwamen te voet en gewapend met een stok en vertelden ons ‘Duitsland ganz kaput’.


Klik op de knop hierboven om het EXEL bestand te downloaden.
U kunt het bestand op uw eigen computer opslaan.
In dit bestand kan gesorteerd, geselecteerd en onder andere gezocht worden op auteur,
nummer van een tijdschrift, titel van een artikel.

Als u tegelijk CTRL en R indrukt wordt de pagina ververst en heeft u de laatste versie van een bestand.
Foto van de maand.

Foto van het herdenkingsmonument bij het voormalige Rijkswerkkamp in Geesbrug
Webmaster Jan Arp
Menu overslaan
Terug naar de inhoud