2023 nieuws - Historische Vereniging Klenckerheugte

Logo Klenckerheugte
Historische Vereniging Klenckerheugte
Ga naar de inhoud
2023 Nieuws
Presentatie boek over geschiedenis van Gees

Eindelijk was het dan zover: na jaren van noeste arbeid vond op zaterdag 9 december 2023 de officiële presentatie van het boek ‘Gees, kuieren door duizend jaar dorp’ plaats. De werkgroep Monumenten heeft niet alleen een prachtig boek gepresenteerd, ook de organisatie van de officiële presentatie was bij de leden van de werkgroep in goede handen. Het eerste exemplaar van het boek werd door de voorzitter van Klenckerheugte Lucas Zwaan overhandigd aan burgemeester Renze Bergsma van de gemeente Coevorden. De voorzitter van de werkgroep Mieke Venhorst hield een inleiding over het traject van de totstandkoming van het boek terwijl werkgroeplid Kees van Dijk nader inging op de inhoud van het boek. Door de toneelvereniging ‘Hildespeulers’ werd een rechtszaak over een Geeser kwestie voor de Etstoel nagespeeld en het plaatselijk koor ‘Gezze’ zong het door Gerrit Wolting geschreven volkslied van Gees, daarbij ondersteund door het ongeveer 200-koppig publiek. Het geheel werd muzikaal omlijst door Henk Vleems en Roel Luchies en hun begeleiders. Het programma werd aan elkaar gepraat door Jan Katerberg, beoogd voorzitter van de historische vereniging.
 
Boekpresentatie Gees 1000 jaar
Ledenavond op 14 november 2023
Op 14 november werd de laatste ledenavond van 2023 gehouden in De Zwerfkei in Gees. De avond begon met een korte ledenvergadering waarin de begroting voor 2024 alsmede de contributie voor dat jaar werden vastgesteld. Na de vergadering namen Kees van Dijk en Henny Kuipers, leden van de Werkgroep Monumenten van de vereniging, de aanwezige leden mee in de geschiedenis van het dorp Gees. Hun lezing vormde een vooruitblik op het boek ‘Gees, kuieren door duizend jaar dorp’ dat op 9 december 2023 verschijnt. Kees leidde de aanwezigen aan de hand van een Powerpointpresentatie in grote stappen door de geschiedenis van Gees, waarbij hij af en toe het woord gaf aan Henny die grappige en bijzonder anekdotes uit het boek voorlas. Al met al werd het weer een geslaagde avond, die door ruim zestig leden werd bezocht.
Historisch Gees, Oude Steeg 1b
Historisch Gees, Oude Steeg 1b
Deelname aan Rabo ClubSupport
Evenals in voorgaande jaren heeft Klenckerheugte ook dit jaar weer meegedaan aan Rabo ClubSupport, een actie waarmee Rabobank Het Drentse Land lokale clubs en verenigingen financieel ondersteunt. In de periode van 4 tot en met 26 september konden leden van de bank hun stem uitbrengen op clubs of verenigingen die zij een warm hart toedragen.
De actie is voor Klenckerheugte succesvol verlopen: deze leverde de vereniging € 582,-- op. Het bestuur bedankt de leden van de bank die hun stem op Klenckerheugte hebben uitgebracht.

Boekenuitleen en -verkoop
Sinds enige tijd beschikt de vereniging over ongeveer 200 Drentheboeken. Deze zijn voor een groot deel afkomstig van de plaatselijke bibliotheek die haar collectie in verband met ruimtegebrek moest inkrimpen. Wij stellen iedereen in de gelegenheid deze boeken kosteloos te lenen tijdens de maandelijkse openingsuren van het archief (eerste woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur en derde zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur). Een mooi gelegenheid om eens een kijkje te komen nemen. U bent van harte uitgenodigd.
 
Van een aantal boeken hebben wij twee exemplaren. De dubbele boeken bieden wij tegen een zacht prijsje te koop aan. Bent u geïnteresseerd, kom dan eens langs tijdens de genoemde openstellingen.
Dorpswandeling Oosterhesselen 22 april 2023
In het kader van ‘Rondom de oude Toren’ organiseerde Hesselen Cultureel in 2022 een weekend waarin onder andere verhalen over vroeger werden verteld. Eén van de vertellers was ons lid Geert Brinkman die vertelde over de Hesseler middenstand rond de jaren ’50 van de vorige eeuw. Toen één van de leden van Klenckerheugte tijdens een ledenvergadering opmerkte dat hij had geprobeerd te ontdekken waar ooit middenstanders in Oosterhesselen waren gevestigd, ontstond het idee om een dorpswandeling langs deze locaties te organiseren. Op 22 april 2023 heeft Geert een 15-tal leden rondgeleid door het dorp waarbij werd stil gestaan bij de verschillende locaties waar ooit middenstanders waren gevestigd. Ook vertelde Geert op humoristische wijze een aantal bijzondere anekdotes over enkele middenstanders. Na afloop werd in De Hesselerhof een kopje koffie gedronken waarbij Geert een PowerPointpresentatie over het onderwerp vertoonde. De rondleiding en de presentatie werden getuige de reacties van de deelnemers erg gewaardeerd.
Dorpswandeling 22 april 2023
Cor Faber - lezing De Spaanse burgeroorlog.
Cor Faber - lezing De Spaanse burgeroorlog.
Lezing Cor Faber op 11 april 2023
Op 11 april kwam de heer Cor Faber uit Vries naar De Zwerfkei in Gees om de leden te vermaken met een lezing met als titel ‘De Spaanse burgeroorlog’. De heer Faber schetste in het kort de aanleiding en het verloop van deze burgeroorlog maar ging daarnaast wat dieper in op de belevenissen van zijn grootvader. Deze monsterde, aangemoedigd door een in het vooruitzicht gestelde mooie bonus, aan op een schip dat tanks en wapens van Polen naar Spanje moest brengen. Hij noteerde zijn belevenissen in een dagboek dat, samen met aanvullende onderzoeken van Faber zelf, de aanleiding werd voor het schrijven van een historische roman en het houden van lezingen hierover. De spreker wist de aanwezigen te boeien met zijn verhaal. Het werd wederom een geslaagde avond.
Verslag algemene ledenvergadering
Tijdens de algemene ledenvergadering in De Zwerfkei op 14 februari 2023 werden de gebruikelijke jaarverslagen van 2022 zonder op- of aanmerkingen goedgekeurd door de aanwezige leden. Bovendien stemden zij in met de door het bestuur voorgestelde bestemming van het batig saldo van de jaarrekening. De kascommissie kon melden dat de administratie van de penningmeester in goede orde was bevonden en tenslotte stemden de leden in met de benoeming van Jan Katerberg tot voorzitter van het bestuur met ingang van 2024.
Na de pauze werden de aanwezigen vermaakt met een boeiende lezing van Dirkje Mulder-Boers uit Coevorden. De titel van haar lezing was ‘De grens getrokken’. Dirkje liet alle facetten van het leven in de grensstreek met Duitsland in de periode 1914-1964 de revue passeren. De rode draad van haar verhaal was dat de grens wel altijd aanwezig was maar lang niet altijd als een barrière werd gezien. Kortom, het was wederom een geslaagde avond.
Dirkje Mulder-Boers - lezing De grens getrokken.
Cursus genealogie
Onder leiding van onze leden Kees van Dijk en Hans Homan Free hebben negen leden van onze vereniging in februari/maart een beginnerscursus genealogie gevolgd. Deze cursus werd, mede door de enthousiaste wijze van presenteren door de cursusleiders, erg goed ontvangen. Beide heren boden de deelnemers een inkijkje in de wereld van de genealogie en voorzagen hen van handige tips en trucs om op het internet informatie te vinden over hun voorouders. De cursus omvatte twee avonden.
 
Kees en Hans zijn bereid bij voldoende belangstelling nogmaals een cursus te organiseren. Hebt u belangstelling, meldt u zich dan aan bij onze secretaris (tel.: 0524-581586/e-mail: klenckerheugte@gmail.com).
Presentatie oude kleding
Klenckerheugte is in het bezit van een groot aantal gebruiksvoorwerpen, maar ook van kleding die in vroeger tijden werd gedragen. Op verzoek van Maatschappelijk Welzijn hebben onze bestuursleden Lammie Kuipers en Truus Oosting een aantal kledingstukken laten zien tijdens een ‘koffieochtend’ in De Hesselerhof. Dit viel bij de deelnemers erg in de smaak en de verhalen over vroeger kwamen dan ook los. Aansluitend keken de deelnemers nog even rond in de expositieruimte van de vereniging.
 
Foto van het kwartaal:

De kampboerderij in het Zwinderscheveld, nu Nieuw-Zwinderen, Wittenweg 3 (foto omslag laatste Klenckerheugte)


Webmaster Jan Arp
Terug naar de inhoud