2024 nieuws - Historische Vereniging Klenckerheugte

Logo Klenckerheugte
Historische Vereniging Klenckerheugte
Ga naar de inhoud
2024 nieuws
NIEUW
Binnenkort verkrijgbaar: de Grote Atlas van Oosterhesselen
 
Onze oud-plaatsgenoot Harjen Abbing heeft in de afgelopen jaren een unieke atlas van Oosterhesselen samengesteld. Deze atlas bevat een grote variatie aan kaarten en foto’s, zoals topografische kaarten, kaarten over de vorming van het landschap (geomorfologische kaarten), archeologische kaarten, hoogtekaarten en diverse andere historische kaarten. Bijzonder zijn de historische kaarten waarop tevens de huidige situatie is weergegeven. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde Hottingerkaart van Oosterhesselen (1788-1792), waarop ook het huidige wegenpatroon is weergegeven. Heel bijzonder is ook de eerste kadastrale kaart van Oosterhesselen uit 1832 met daarop aangegeven de huidige bebouwing en een zelfde kaart met foto’s van de huidige bebouwing.
 
Daarnaast besteedt de samensteller met kaarten en foto’s aandacht aan onder andere de kerk, Havezate De Klencke, de tramlijnen, de ontginningsgeschiedenis, de bebouwingsgeschiedenis en de scholen. Verder zijn luchtfoto’s uit verschillende periodes opgenomen. Bij elke kaart staat een korte toelichting.
 
De atlas telt 74 pagina’s en het formaat is 30 x 53 cm. De prijs van de atlas is afhankelijk van het aantal belangstellenden. Hoe meer belangstelling er is, des te goedkoper de atlas wordt. Prijsindicatie bij voldoende belangstelling: € 40,-- à € 50,--. Als de prijs van de atlas bekend is, krijgen de belangstellenden daarover bericht en kan de definitieve bestelling plaatsvinden.
 
Belangstellenden kunnen zich melden bij Herman Meijer (tel.: 06-1072 7779) of Harm Jan Lesschen (tel. 0524-581505).
Boeiende lezing door Johann Bisschop
Op 9 april hield Johann Bisschop uit Hoogeveen voor een helaas wat tegenvallend aantal leden van de vereniging een mooie lezing met als titel ‘De Blikfabriek’. In zijn lezing schetste Bisschop niet alleen het ontstaan van de blikfabriek ‘Drenthina’ maar ook de industriële ontwikkelingen in Hoogeveen vanaf het einde van de 19e eeuw. Ontwikkelingen die ook zorgden voor werkgelegenheid voor inwoners van de dorpen binnen het werkgebied van Klenckerheugte. Bisschop illustreerde zijn lezing met een mooie Powerpointpresentatie.
Door zijn enthousiaste en humorvolle wijze van presenteren wist Bisschop de aanwezigen te boeien. Een geslaagde avond, die helaas door te weinig leden werd bezocht.
 
Website over de geschiedenis van Coevorden vernieuwd
Op 21 maart jl. presenteerde de gemeente Coevorden de geheel vernieuwde website www.geschiedeniscoevorden.nl aan de historische verenigingen binnen haar gebied. Daarbij was ook een delegatie van het bestuur van Klenckerheugte aanwezig. Op de website is veel historische informatie vanuit de gemeentelijke archieven over de gemeente Coevorden te vinden en dus ook over het werkgebied van Klenckerheugte. Ten opzichte van de oude website zijn het zoekgemak en de toegankelijkheid van de informatie verbeterd. De vertegenwoordigers van de historische verenigingen kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat de website snel werkt en een handige zoekfunctie heeft. De moeite waard om eens te bekijken. Zie de pagina links in het menu.
 
Register archiefstukken nu ook op de website
Sinds kort staat het register met alle in het archief opgenomen stukken ook op de website van Klenckerheugte. Zo kunt u thuis zien wat er zoal in het archief van de vereniging te vinden is. Mocht daar iets bij zijn wat uw belangstelling heeft; kom eens langs tijdens de openstellingen en de archiefmedewerkers laten u graag de betreffende stukken zien. Kijk op de pagina Archief, expositieruimte en uitleen boeken.
 
Jan Eising - Donder en bliksem
Afscheid voorzitter Lucas Zwaan
Tijdens de algemene ledenvergadering op 13 februari 2024 nam Lucas Zwaan afscheid als voorzitter van Klenckerheugte. Vice-voorzitter Truus Oosting bedankte Lucas voor zijn werk als bestuurslid en memoreerde een aantal zaken die tijdens zijn voorzitterschap tot stand zijn gebracht. Hij kreeg een cadeaubon en een bos bloemen aangeboden. Lucas Zwaan wordt als voorzitter opgevolgd door Jan Katerberg, die al in de ledenvergadering van februari 2023 als bestuurslid is benoemd.
 
Verslag algemene ledenvergadering


Tijdens de algemene ledenvergadering in De Zwerfkei op 13 februari 2024 werden de gebruikelijke jaarverslagen van 2023 door de aanwezige leden zonder op- of aanmerkingen goedgekeurd. Verder stemden zij in met de door het bestuur voorgestelde bestemming van het batig saldo van de jaarrekening 2023. De kascommissie deed verslag van de controle van de financiële administratie en er werd afscheid genomen van voorzitter Lucas Zwaan.


Na de pauze hield het lid Jan Eising een boeiende lezing met als onderwerp ‘Donder en bliksem’. Hij nam de aanwezigen mee in de wondere wereld van het fenomeen onweer. De aanwezige leden konden terugkijken op een geslaagde avond.
Afscheid Lucas Zwaan
NIEUW
NIEUW
NIEUW
Boek over Gees, een groot succes

Op zaterdag 9 december 2023 vond in De Zwerfkei in Gees de presentatie plaats van het boek ‘Gees, kuieren door duizend jaar dorp’ . Het eerste exemplaar van het boek werd daarbij overhandigd aan burgemeester Renze Bergsma van de gemeente Coevorden. Het boek, gedrukt in een oplage van 670 exemplaren, is inmiddels uitverkocht. Er is zelfs al een wachtlijst van gegadigden voor de aankoop van een boek.

De mogelijkheden om te komen tot een tweede druk zijn onderzocht. Omdat het om een beperkte oplage zal gaan, zal de verkoopprijs moeten worden verhoogd naar € 40,--. Ook zal pas tot herdruk worden overgegaan als minimaal honderd personen hebben aangegeven nog een boek te willen kopen. Dus hebt u nog belangstelling voor de aanschaf van een boek, meldt u zich dan voor 1 mei 2024 aan. Dit kan bij voorkeur door gebruik te maken van een link op www.geesweb.nl (onder Wonen in Gees/Dorpsnieuws). Inschrijven kan ook door een mailtje te sturen naar boekvangees@gmail.com of te bellen met Kees van Dijk (06-4179 1407).
Foto van het kwartaal

 
De landbouwhuishoudschool gezien vanuit de tuin.
Webmaster Jan Arp
Terug naar de inhoud