Tijdschrift - Historische Vereniging Klenckerheugte

Logo Klenckerheugte
Historische Vereniging Klenckerheugte
Ga naar de inhoud
Tijdschrift
Algemeen
Klenckerheugte geeft vier keer per jaar het tijdschrift Klenckerheugte uit. Leden krijgen het tijdschrift gratis thuis gestuurd. Het tijdschrift verschijnt rond 1 februari, 1 mei, 1 september en 1 november en wordt uitgegeven door Uitgeverij Drenthe in Beilen.
Losse nummers zijn – zolang de voorraad strekt - te koop voor € 6,-- per stuk. Voor  nummers ouder dan vijf jaar geldt de helft van de prijs. Zie onze winkel.

Redactie
De redactie van het tijdschrift bestaat uit de volgende personen:
Harm Jan Lesschen (eindredactie) (tel.: 0524-581505/e-mail: lesschenhj@hotmail.com)
Annemiek Meijer
Ab Kamping
Klari Arp-Smid
Jan Kruimink
Inhoud tijdschrift
Nummer januari 2024 jaargang 24 nr. 1
 
 
De aanleg van de straatweg van Oosterhesselen naar Sleen in 1923 .  Jan Pier Cleveringa
 
Voor 1900 was Sleen vanuit Oosterhesselen rechtstreeks alleen te voet bereikbaar via zandwegen en een bodenpad over de hei en was je twee uur onderweg. Na de aanleg van een verharde ‘kunstweg’ in 1923 kwamen beide dorpen een stuk dichter bij elkaar te liggen en was je na een uur stevig wandelen in Sleen, met de fiets ging het sneller en had je een half uurtje nodig om de afstand te overbruggen, als je de beschikking had over een automobiel dan deed je er tien minuten over. Met de tram kon ook, tegen betaling van tien cent bracht de stoomtram je in twintig minuten naar Sleen.
 
 
Verwondering over een imposante boerderij. Monumentje aflevering 253. Huib D. Minderhoud
 
’t Is een imposante boerderij daar aan de Oosterhesselerweg 8 in Wachtum met symmetrische kleurstenen figuren boven de ramen en deuren en met een al even symmetrische voorgevelpatroon. Een in een portaal verscholen voordeur met twee grote ramen met boogfriezen aan weerszijden en daarboven drie rechthoekige ramen in het midden, geflankeerd door twee kleinere, eveneens met boogfriezen. De boerderij dateert van 1904 en gezien de versieringen en het half rieten – half pannendak past het ook in die tijd. Een schommel en andere speeltoestellen vrolijken het geheel op en wijzen op de aanwezigheid van jonge kinderen.
 
 
De geschiedenis van het voortgezet onderwijs in Oosterhesselen. Deel 1. Het landbouwhuishoudonderwijs van 1951-1985. Harm Jan Lesschen
 
Op 6 juli 1955 werd de landbouwhuishoudschool Prinses Irene officieel geopend. Het landbouwhuishoudonderwijs was echter al eerder gestart. Vanaf 1946 werden er diverse cursussen georganiseerd en in 1951 begon men in schoolverband les te geven. September 1959 startte de uloschool in de gemeente Oosterhesselen. In 1970 fuseerden beide scholen tot een scholengemeenschap voor mavo/lhno, die vanaf 1980 de naam J.W.Toebesschool droeg.
 
 
Bij de Oosterhesselerbrug in de 19e eeuw. Huib D. Minderhoud
 
Twee zeilschepen liggen in de Verlengde Hoogeveense Vaart afgemeerd. Vlak bij de Oosterhesselerbrug, die toen nog een draaibrug was. Het waarschuwingsbord met ‘strijk’ herinnert de schippers eraan om tijdig de zeilen te laten zakken (strijken)
 
 
 

Webmaster Jan Arp
Terug naar de inhoud