Geschiedenis van de vereniging - Historische Vereniging Klenckerheugte

Logo Klenckerheugte
Historische Vereniging Klenckerheugte
Ga naar de inhoud
Geschiedenis van de vereniging
In het najaar van 2000 kwam een drietal Hesseler tot de conclusie dat de dorpen Oosterhesselen, Gees en Zwinderen een rijke historie kennen en dat het jammer was dat er geen historische vereniging bestond. Het drietal besloot enkele inwoners van Oosterhesselen, Gees en Zwinderen te vragen of zij wilden meewerken aan de oprichting van zo’n vereniging. Er werd een oprichtingscommissie ingesteld en deze ging voortvarend aan het werk. Er werd een voorlopig bestuur gevormd en belangstellenden konden zich aanmelden als lid. Toen de notariële oprichtingsakte op 26 maart 2001 werd getekend, hadden zich al 158 leden aangemeld en op 31 december van dat jaar was dit aantal gestegen tot 386.


Zittend vanaf links: Jantje Kregel-Lanting, Aaltje Lucas-Eising, Hanna Bos-Koopman
Staand vanaf links: Willem Hegen, Hans Lugies, Gienus Meijering, Henk Schepers, Arend Heeling, Fredrikus Lanting, Hendrik Louissen en Harm Jan Lesschen
De oprichtingscommissie Historische Vereniging Klenckerheugte.
Het eerste bestuur bestond uit Henk Schepers (voorzitter), Gienus Meijering (secretaris/penningmeester), Hanna Bos-Koopman, Arend Heeling en Jantje Kregel-Lanting. Harm Jan Lesschen fungeerde als adviseur van het bestuur.

Bij de werkzaamheden van een historische vereniging hoort het uitgeven van een tijdschrift. Het bestuur besloot tot de uitgifte van een tijdschrift onder de titel Klenckerheugte. Het eerste nummer verscheen in november 2001 in een oplage van 475 stuks. In verband met de beperkte financiële middelen werd gestreefd naar de uitgifte van drie nummers per jaar. Door de stormachtige groei van het ledental in de beginjaren en de daarmee gepaard gaande versteviging van de financiële basis was het in 2003 al mogelijk vier tijdschriften uit te geven.

In de loop der jaren zijn, ook dankzij de inzet van veel enthousiaste vrijwilligers, veel zaken tot stand gebracht. In de eerste plaats natuurlijk, naast de uitgifte van het tijdschrift, het jaarlijks organiseren van vier ledenavonden, die over het algemeen heel goed worden bezocht. Daarnaast moeten worden genoemd de inrichting van de expositieruimten en het archiveren van historische documenten en foto’s. Maar er waren ook incidentele activiteiten. Historische gebouwen zijn voorzien van informatiebordjes, twee wegen nabij Oosterhesselen kregen op initiatief van de vereniging een straatnaam en het tolhek op landgoed De Klencke keerde terug. Verder werd in samenwerking met de Historische Vereniging Zweeloo nabij Meppen een herinneringsmonument voor burgemeester De Kock opgericht. Ook werd meegewerkt aan het herstel van het Bodenpad tussen Oosterhesselen en Aalden. Niet onvermeld mag blijven de uitgifte van enkele fraaie boeken, zoals het prachtige Zwinderen, 800 jaar tussen veen en zand en de Canon Klenckerheugte. Het boek over Zwinderen, samengesteld door de werkgroep Monumenten, werd zelfs genomineerd voor de Geschiedenisprijs 2019 van de Drentse Historische Vereniging. De werkgroep won er de publieksprijs mee. Eind 2023 kwam het schitterende boek Gees, kuieren door duizend jaar dorp uit. Aan dit boek is door de werkgroep Monumenten enkele jaren hard gewerkt.
Herinneringsmonument voor burgemeester De Kock
Tolhek De Klencke
Herinneringsmonument burgemeester De Kock
Tolhek De Klencke
Webmaster Jan Arp
Terug naar de inhoud